CEARA CADRU
Bicicleta nu este doar un mijloc de transport, ci un adevarat companion, de aceea trebuie intretinuta ca atare. Recomandam folosirea unor solutii speciale de intretinere a bicicletei deoarece acestea nu ataca partile sensibile. Ai grija de bicicleta ta, intretine-o cu grija si atentie si va fi prietenul tau pentru multi ani.
Dacă utilizezi bicicleta zilnic sau in mod frecvent, este necesara o intretinere consecventa a acesteia, pentru a-i prelungi durata de viata. Intretinerea regulata a bicicletei tale te va ajuta sa eviti vizitele nedorite si costisitoare in service si sa te bucuri de deplasari confortabile si in siguranta.
Intretinerea bicicletei trebuie sa fie o activitate cel putin sezoniera sau, de preferat, una regulata sau dupa fiecare tura mai serioasa. Curatarea, intretinerea sau lubriefierea unor componentelor trebuie sa faca parte din activitatea regulata inainte sau dupa utilizarea bicicletei.
In mod special este recomandat ca dupa fiecare tura facuta prin ploaie, apa sau noroi, bicicleta ta sa beneficieze de o curatare si o gresare a transmisiei, folosind produse adecvate acestui scop.
O mare parte din operatiile uzuale de intretinere le poti face acasa, unele mai complexe este recomandat sa le faca un mecanic profesionist la un atelier specializat.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Curatirea bicicletei incepe cu transmisia. Foloseste in acest scop o solutie de degresare speciala sub forma lichida aplicata cu pensula sau sub forma de spray. De asemenea, o substanta foarte eficienta este motorina.
Atentie! Nu folosi benzina intrucat usuca prea mult componentele.
Solutia aleasa se aplica in detaliu pe transmisie: lant, pinioane, angrenaj si se sterge cu o carpa pana cand murdaria dispare de pe acestea. Pentru curatirea lantului se poate folosi o perie speciala sub forma unei cutii cu role, cu o eficienta deosebita. Pinioanele si angrenajul se curata cu o perie mica, iar dintre pinioane murdaria poate fi scoasa cu accesoriul special de pe peria de pinioane. Daca murdaria e persistenta, operatia se poate repeta de mai multe ori. In cazuri extreme se poate trece la demontarea pinioanelor, respectiv a angrenajului. O atentie deosebita trebuie acordata deraioarelor si in special rotitelor de la deraiorul spate. Acestea trebuie curatite amanuntit, poti folosi pentru asta o scobitoare sau un chibrit. In rest trebuie sa te asiguri ca nu mai exista bucati de noroi prinse in mecanismul deraiorului.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Franele, n special cele pe disc, trebuie curatate amanuntit si atent. Spalarea bicicletei este un moment bun sa observi gradul de uzura al sabotilor sau placutelor si sa decizi inlocuirea acestora. Discurile de frana nu necesita curatire suplimentara decat daca au fost contaminate cu substante uleioase, in acest caz ele necesitand spalarea cu alcool izopropilic sau cu o solutie speciala pentru curatarea franelor.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Rotile necesita atentie deosebita daca sunt cu suprafata de franare pe janta. Aceasta trebuie curatita amanuntit cu o carpa pentru a nu ramane reziduuri care sa afecteze forta de franare. Pentru o eficienta marita rotile pot fi demontate de pe cadru. Nu insista cu apa in zona garniturilor butucului deoarece garniturile acestora nu sunt proiectate sa reziste la apa venita cu o presiune atat de mare. Daca apa intra in interiorul butucului si acesta nu este curatat la timp, exista riscul deteriorarii iremediabile a acestuia.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Odata componentele curatate, se trece la intreaga bicicleta. Metoda preferata de spalare este cu apa cu presiune normala, nu cu spalatorul cu presiune inalta deoarece jetul de apa poate sa patrunda sub garniturile de etansare si sa deterioreze mai multe componente cum ar fi butucii, monoblocul, cuvetii si mai ales furca cu suspensie. Curatirea generala incepe cu o umezire prealabila cu furtunul, apoi curata cadrul, rotile si restul de componente sunt spalate cu sampon pentru eliminarea definitiva a noroiului si a uleiului. In zonele in care murdaria este foarte rezistenta poti folosi solutii degresante speciale sau motorina aplicata cu pensula. Urmeaza o clatire generala a bicicletei dupa care e nevoie sa treci in vedere inca o data toate componentele pentru a te asigura ca nu ai scapat niciun detaliu.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lubrifierea transmisiei
Piesa cea mai importanta in cadrul lubrifierii este lantul. Pentru lubrifierea acestuia trebuie sa folosesti un ulei corespunzator ales dupa criteriile pe care le-am prezentat in capitolul Produse pentru intretinerea bicicletei.
Exista mai multe metode de a aplica uleiul pe lant, dar cea mai des recomandata este lubrifierea pe rand a fiecarei za cu cate o picatura de ulei. Odata terminata aplicarea, lantul este rotit in sens invers de mai multe ori pentru ca pelicula de lubrifiant sa ajunga in toate zonele.
Daca nu ai timp, poti aplica uleiul mai rapid si prin turnarea pe lant in timp ce acesta este rotit in sens invers, punctul ideal de aplicare fiind in zona pinioanelor.
Atentie! Uleiul nu trebuie sa ajunga pe discurile sau placutele de frana sau pe suprafata de franare a rotilor! In cazul nefericit daca acest lucru ti se intampla trebuie sa stergi imediat cu degresant sau cu alcool izopropilic, existand altfel riscul de a contamina definitiv placutele sau sabotii de frana.La final, foarte importanta este stergerea excesului de ulei de pe lant cu o carpa. Daca uleiul ramane in exces, acesta va atrage praful si va imbacsi lantul ducand la pierderea eficientei si la murdarirea intregii transmisii, a cadrului si a picioarelor tale
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lubrifierea suspensiei
O alta componenta care poate fi lubrifiata este suspensia, respectiv bratele active ale acesteia. Foloseste doar produse speciale care asigura o alunecare mai buna prin garnituri si o etansare mai performanta. Uleiul se aplica pe fiecare brat, dupa care comprimi suspensia complet de cateva ori pentru a intinde pelicula. In final stergi cu o carpa excesul de pe brate.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Intretinere furca bicicleta
Furca si amortizorul spate, in cazul in care sunt prezente, sunt componente sensibile care necesita o intretinere corespunzatoare. Dupa fiecare tura acestea trebuie curatate atent si mai ales fara apa sub presiune, care ar putea patrunde in interior pe sub garnituri. Dupa caz, se poate folosi un lubrifiant special pentru zonele care sunt in miscare.
Inainte de fiecare tura mai lunga trebuie verificat reglajul suspensiei. Daca ai o suspensie pe arc exista mici sanse de dereglare a rigiditatii acesteia, dar in cazul celor pe aer trebuie sa verifici presiunea. O presiune corecta asigura un sag (distanta pana la care se comprima suspensia cand stam pe bicicleta fara sa ne miscam) de 20% pe fata si 35% pe spate. In mod normal nu ar trebui sa modifici restul reglajelor, in cazul in care acestea exista. Revizia este foarte importanta pentru suspensii si trebuie facuta dupa planul oferit de producator, la ore de functionare sau numar de km. Foarte putina lume sta insa sa faca astfel de calcule. Practic este suficient daca faci o revizie macar o data pe sezon sau, in cazul in care te dai foarte mult pe bicicleta si pe teren dificil, chiar de doua ori pe an sau mai mult. La revizie suspensia este verificata amanuntit, este inlocuit uleiul si, in functie de situatie, garniturile, conform specificatiilor.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________Tot de furca putem spune ca tin si rulmentii cuvetariei. Acestia reprezinta contactul mobil dintre furca si cadru. La fiecare spalare trebuie sa verifici daca furca se roteste fin si liber in cadru. La orice suspiciune ca nu ar functiona corect acestia se desfac si, dupa caz, se curata, se greseaza cu vaselina daca nu sunt incapsulati sau se inlocuiesc cu un set nou daca au joc sau nu lucreaza fin.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Franele necesita o inspectie amanuntita dupa fiecare tura, de preferat la spalarea bicicletei. Dupa scoaterea rotilor se verifica foarte usor starea placutelor sau a sabotilor, care se inlocuiesc imediat ce uzura e pronuntata. Inainte de schimbare poti verifica functionarea ambelor pistoane de la franele hidraulice apasand usor pe maneta cu roata scoasa. Nu apasa de mai multe ori deoarece placutele se vor apropia foarte mult si vor fi greu de demontat.
Ocazional, franele hidraulice necesita aerisire, deoarece cu timpul cantintati mici de aer trec de garnituri si ajung in cilindrul de frana scazand puterea acesteia. Semnul ca acest lucru e necesar e functionarea manetei la inceput mai moale si intarirea acesteia dupa mai multe apasari succesive. Operatiunea se face respectand instructiunile producatorului fiecarei frane si poate necesita piese speciale ce se gasesc de obicei sub forma unui kit de aerisire.
Discurile de frana trebuie si ele verificate pentru uzura. In cazul in care observi o diferenta mare de grosime intre suprafata de franare si restul discului este mai bine ca acesta sa fie inlocuit.
In cazul franelor cu actionare mecanica trebuie schimbate cablurile si camasile la cel mai mic semn de rezistenta suplimentara sau cel putin o data pe sezon.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cadrul si componentele mecanice fixe cum ar fi tija de sa, pipa sau ghidonul necesita o intretinere minima, trebuie sa le cureti si sa le inspectezi si pe acestea din cand in cand pentru a te asigura ca nu au aparut fisuri, mai ales daca sunt din fibra de carbon. Daca apar zgomote ciudate la mersul pe bicicleta (pocnituri, vibratii) verificarea acestor componente este obligatorie cat mai repede posibil.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Noroiul poate fi foarte coroziv si in cateva zile va ataca zonele mai putin protejate cum ar fi lantul, pinioanele si foile care vor rugini extrem de repede. Curata bicicleta dupa fiecare tura, imediat ce ai terminat, in special daca e plina de noroi. Foloseste un furtun de la pensiune, apa dintr-un rau din apropiere (nu scufunda cu totul bicicleta in rau sub nicio forma) sau in ultima instanta un spalator cu presiune cu precautie.
O atentie deosebita trebuie acordata bicicletei dupa turele de iarna pe zapada, cand solutiile de deszapezire de pe asfalt sunt stropite pe toate componentele bicicletei. Dupa fiecare tura bicicleta trebuie spalata de maxima urgenta!
Pentru intretinere foloseste produse de calitate buna, la fel si in cazul componentelor si consumabilelor inlocuite. Incearca sa inlocuiesti orice componenta cu una identica sau mai performanta, dar compatibila. Este la latitudinea ta sa stabilesti raportul optim calitate-pret, cu recomandara de a evita produsele suspect de ieftine, de provenienta incerta sau proiectate pentru alte utilizari.