PLACUTE DE FRANA

Unele dintre piesele cel mai des înlocuite la o bicicletă sunt plăcuțele de frână. Fiecare model de frână are tipul ei de plăcuțe, cu forme care sunt incompatibile între ele. În momentul în care ai găsit modelul de placute potrivite pentru modelul tău de frâna, apare însă o alta dilema - ai de ales între mai multe tipuri de material abraziv: organic, sintered, ceramic, polimer etc. Factorul principal care influențează alegerea este materialul abraziv fixat pe plăcutele de frână. Acestea sunt confecționate dintr-un strat de suport, ștanțat de obicei din oțel, cupru sau aluminiu și care le conferă rigiditate, pe acesta fiind lipit sau presat un strat de material abraziv care vine în contact cu discul de frână. Acest material abraziv se clasifică în mai multe categorii:
ORGANICE
Materialul abraziv folosit este format dintr-un amestec de fibre și substanțe organice lipite împreună cu ajutorul unei rășini speciale.
Avantaje : putere de frânare mare, transfer moderat de căldura înspre etrier, silențioase, – perioadă mai scurtă de rodaj, preț
Dezavantaje : uzură rapidă
Acest tip de placute frana oferă putere de frânare excepțională, dar se uzează repede din cauza stratului abraziv moale, noroiul și apa ducAND la viteze de uzură incredibile. Sunt indicate bicicliștilor cu greutate mai mică și traseelor uscate și fără frânări dese (de obicei trasee cross country). Folosirea pe alte tipuri de trasee nu este contraindicată, dar conduce la uzura foarte rapidă a plăcuțelor și este evitată din motive practice. 

MATERIAL ABRAZIV CU FIBRE DE CARBON/KEVLAR
Acestea sunt de fapt o variantă de placute frana bicicleta cu material abraziv organic. Au aceleași avantaje, dar fibrele de kevlar/carbon elimină uzura rapidă. Dezavantajul consta în preturile mai ridicate ale acestor plăcuțe de frână. Sunt folosite fără probleme în toate categoriile de ciclism montan.

SINTERED ( METALICE )
Materialul abraziv este o combinație de diverse particule metalice și diferite minerale care sunt fixate pe suport la temperaturi și presiuni înalte.
Avantaje : fenomenul de fading apare abia la temperaturi mai înalte, durabilitate,  comportament mai bun în condiții umede.
Dezavantaje : uzura mai pronunțată a discurilor de frână, putere de frânare ceva mai redusă, zgomotoase, transfer termic rapid spre etrier
Acest tip de placute frana biciclete este foarte durabil și se pretează bine pentru condiții umede și noroioase. Se comportă de asemenea bine dacă ai discuri de frână cu diametru mai mic și mergi pe trasee cu coborâri de durată, atâta timp cât frânele nu depășesc o anumită temperatură. Din cauza transferului rapid de căldura spre etrier, lichidul de frâna poate clocoti în condiții extreme, ceea ce conduce la pierderea completă a presiunii în instalația hidraulică. Din acest motiv sunt folosite în condiții în care astfel de temperaturi nu pot fi atinse sau unde frânele au fost concepute sa reziste la altfel de abuzuri; de obicei curse cross country sau downhill. Shimano a lansat un set de plăcuțe metalice cu radiator integrat, ce previne transferul integral al căldurii către etrier.

SEMI-METALICE
Materialul abraziv este asemănător cu cel al plăcuțelor metalice, dar conțin pe lângă particule metalice și o proporție mare de alte particule minerale; efectul de transfer al căldurii este astfel diminuat; există numai o reducere minimă a durabilității și a puterii de frânare din cauza compoziției diferite.
Sunt folosite cu succes în toate categoriile de ciclism montan și oferă performanțe bune combinate cu durabilitate sporită.

CERAMICE
Materialul abraziv este compus din diverse particule si fibre ceramice presate împreuna si lipite pe suport.
Avantaje : rezistență foarte bună la fading, durabilitate, transfer termic foarte redus înspre etrier, uzură redusă a discului de frână
Dezavantaje : prețul ridicat

Pentru trasee fără frânări intensive și fără noroi sunt recomandate plăcuțele de frână organice sau cu kevlar. Pentru cei care încing frânele „la roșu”, care frânează des prin noroaie, sau care doresc mai multa durabilitate, cu dezavantajul unei forțe de frânare puțin mai scăzută, plăcuțele semi-metalice sau metalice sunt ideale.

Un alt factor care influențează alegerea unui tip de plăcute de frână este materialul din care este confecționat discul de frână. Discurile de frana din oțel inoxidabil funcționează foarte bine cu orice tip de amestec abraziv. În schimb discurile cu suprafață de frânare din aluminiu nu pot fi folosite cu plăcuțe metalice și semi-metalice deoarece acestea distrug discul foarte rapid.

RECOMANDARE : PENTRU A GASI RAPID PRODUSUL DORIT, VA RECOMANDAM SA UTILIZATI FILTRELE DE CAUTARE

Afiseaza: 1-24 din 92 produse

 Filtre

Suport clienti 9:00-17:00

+40720970774 contact@sportdeals.ro
425 097

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!